ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ НА ОСНОВІ ВИЗНАЧЕНЬ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ

Автор(и)

  • М.Д. Балджи Міжнародний гуманітарний університет
  • Л.І. Райчева Міжнародний гуманітарний університет

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-4-17

Ключові слова:

фінансова стійкість, фінансовий аналіз, управління діяльністю підприємств, підприємства готельно-ресторанного бізнесу, управління фінансами підприємств готельно-ресторанного бізнесу

Анотація

У статті визначено елементи фінансової стійкості, які впливають на діяльність підприємств готельно-ресторанного бізнесу; визначено умови, що характеризують рівень фінансової стійкості, та підібрано показники для визначення рівня фінансової стійкості; проаналізовано стан фінансової стійкості на наслідки функціонування підприємств готельно-ресторанного бізнесу міста Одеси у довоєнний і воєнний роки. Виявлено основні проблеми управління фінансами на підприємствах. Доведено, що в умовах нестабільності економіки країни та високої конкурентоспроможності серед одеських готелів та ресторанів забезпечення фінансової стійкості підприємства є однією з найбільш важливих проблем, оскільки недостатня фінансова стійкість може привести до неплатоспроможності і відсутності у підприємства коштів для розвитку. Проаналізовано фінансовий стан найбільшого готелю міста. Запропоновано систему управління фінансами для найбільшого готелю міста.

Посилання

Біла О.Г. Фінансове планування і фінансова стабільність підприємств. Фінанси України. 2007. № 4. С. 113–115.

Заюкова М.С., Мороз О.В., Мороз О.О. Теорія фінансової стійкості підприємства. Вінниця : УНІВЕРСУМ-Вінниця, 2004. 155 с.

Оспіщев В.І., Нагорна І.В. Фінансова стійкість як економічна категорія. Оптимізація наукових досліджень-2009 : зб. матер. всеукр. наук.-практ. конф. Миколаїв, 2009. С. 168–169.

Аранчій В.І., Томілін О.О., Дорогань-Писаренко Л.О. Фінансовий менеджмент : навч. посіб. Полтава : РВВ ПДАУ. 2021. 300 с.

Pyka, A.; Bogner, K.; Urmetzer, S. Productivity Slowdown, Exhausted Opportunities and the Power of Human Ingenuity—Schumpeter Meets Georgescu-Roegen. 2019, 5, 39.

Білик М.Д., Павловська О.В., Притуляк Н.М. та ін. Фінансовий аналіз : навч. посіб. Київ : КНЕУ, 2005. 592 с.

Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз : навч. пociб. 2-ге вид. Київ : МАУП, 2001. 152 с.

30 найкращих готелів. Одеса. URL: https://www.booking.com/reviews/ua/city/odesa.uk.html

Топ 10 ресторанів Одеси. URL: https://dayting.com.ua/uk/top-10-restoraniv-odesi

Premier Hotel Odesa. URL: https://odesa-hotel.phnr.com/ua

Головне управління статистики в Одеській області. URL: https://od.ukrstat.gov.ua/

Бабшнська А.О. Аналіз фінансової стійкості підприємства в сучасних умовах. URL: http://surl.li/uktmt

Bila, O.G. (2007) Financial Planning and Financial Stability of Enterprises. Finances of Ukraine. No. 4. pp. 113–115.

Zayukova, M.S., Moroz, O.V., Moroz, O.O. (2004) Theory of Financial Stability of the Enterprise. Vinnytsia: UNIVERSUM-Vinnytsia, 155 p.

Ospishchev, V.I., Nahorna, I.V. (2009) Financial Stability as an Economic Category. Optimization of Scientific Research-2009: Proceedings of the All-Ukrainian Scientific-Practical Conference. Mykolaiv, pp. 168–169.

Aranchii, V.I., Tomilin, O.O., Dorogan-Pysarenko, L.O. (2021) Financial Management: Textbook. Poltava: RVV PDAU. 300 p.

Pyka, A.; Bogner, K.; Urmetzer, S. Productivity Slowdown, Exhausted Opportunities and the Power of Human Ingenuity — Schumpeter Meets Georgescu-Roegen. 2019, 5, 39.

Bilyk, M.D., Pavlovska, O.V., Prytulyak, N.M. et al. (2005) Financial Analysis: Textbook. Kyiv: KNEU, 592 p.

Izmailova, K.V. (2001) Financial Analysis: Textbook. 2nd ed. Kyiv: MAUP, 152 p.

30 Best Hotels. Odesa. Available at: https://www.booking.com/reviews/ua/city/odesa.en.html

Top 10 Restaurants in Odesa. Available at: https://dayting.com.ua/en/top-10-restaurants-in-odesa

Premier Hotel Odesa. Available at: https://odesa-hotel.phnr.com/en

Main Department of Statistics in Odesa Region. Available at: https://od.ukrstat.gov.ua/

Babshynska, A.O. Analysis of the Financial Stability of Enterprises in Modern Conditions. Available at: http://surl.li/uktmt

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-29

Як цитувати

Балджи, М., & Райчева, Л. (2024). ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ НА ОСНОВІ ВИЗНАЧЕНЬ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ. Український економічний часопис, (4), 89–94. https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-4-17