СУЧАСНІ ПІДХОДИ ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ СОБІВАРТОСТІ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

  • О.М. Кудирко Вінницький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0002-5090-1208
  • Н.В. Коцеруба Вінницький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0001-5161-318X

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-8273/2025-9-10

Ключові слова:

собівартість продукції, витрати, виробниче підприємство , калькуляція, автоматизація обліку, переробка на давальницьких умовах, сировина та матеріали

Анотація

У статті досліджено особливості обліку витрат, що включаються до собівартості готової продукції на виробничих підприємствах України в умовах цифрової економіки та оновлення підходів до податкового контролю. Наведено основні підходи формування собівартості в умовах використання сучасних технологій і залучення зовнішніх виконавців виробничих процесів на умовах давальницької сировини. Представлено аналітичні таблиці, з допомогою яких підприємство може здійснювати аналіз витрат, що включаються у собівартість готової продукції. Запропоновано впровадження інноваційних рішень, таких як SCADA-системи та інтеграція IoT-пристроїв для збору облікових даних у реальному часі. Зроблено висновок про доцільність удосконалення організаційно-методичного забезпечення бухгалтерського обліку собівартості з урахуванням національних стандартів та вимог податкового законодавства

Посилання

Автоматизована система обліку витрат «Мікрол». Мікрол. URL: http://www.microl.ua/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=375&category_id=26&option=com_virtuemart&Itemid=71 (дата звернення: 20.04.2025).

Богданович І. В. Методика обліку витрат на виробництво : монографія. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2015. 256 с.

Григоренко С. О. Управлінський облік витрат: сучасні підходи та методи. Економіка та суспільство. 2024. № 3. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/3_ukr/90.pdf (дата звернення: 16.04.2025).

Міністерство фінансів України. Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» : Наказ від 31.12.1999 № 318. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00#Text (дата звернення: 16.04.2025).

Обчислення та розподіл загальновиробничих витрат. Могол-Альфа. URL: https://www.mogol-alfa.com.ua/ua/buhgalterski-novini/obchislennya-ta-rozpodil-zagalnih-virobnichih-vitrat/ (дата звернення: 20.04.2025).

Петренко О. В. Особливості формування собівартості продукції на підприємствах харчової промисловості. Матеріали конференції «Сучасні проблеми економіки та управління». Вінниця, 2023. С. 45–50.

Сосновик Ю. Ю. Аналіз собівартості сільськогосподарської продукції. Управління розвитком. 2014. № 4. С. 106–108.

Що таке IoT-технологія та як вона впливає на різні галузі. Kyivstar Hub. URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/shho-take-iot-tehnologiya-ta-yak-vona-vplyvaye-na-rizni-galuzi (дата звернення: 19.04.2025).

Як правильно розрахувати собівартість товарів, продукції, робіт чи послуг, щоб не було проблем з податковою. 7eminar.ua. URL: https://7eminar.ua/news/5568-yak-pravilno-rozraxuvati-sobivartist-tovariv-produkciyi-robit-ci-poslug-shhob (дата звернення: 20.04.2025).

Avtomatyzovana systema obliku vytrat «Mikrol» [Automated cost accounting system «Mikrol»]. Available at: http://www.microl.ua/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=375&category_id=26&option=com_virtuemart&Itemid=71 (accessed April 20, 2025).

Bohdanovych I. V. (2015) Metodyka obliku vytrat na vyrobnytstvo : monohrafiia. [Methodology of accounting for production costs: monograph] Lviv : Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky – Lviv: Lviv Polytechnic Publishing House. P. 256. (in Ukrainian)

Hryhorenko S. O. (2024) Upravlinskyi oblik vytrat: suchasni pidkhody ta metody [Management cost accounting: modern approaches and methods]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, № 3. Available at: https://economyandsociety.in.ua/journals/3_ukr/90.pdf (accessed April 16, 2025).

Ministerstvo finansiv Ukrainy. Pro zatverdzhennia Polozhennia (standartu) bukhhalterskoho obliku 16 «Vytraty» [On approval of Accounting Regulation (Standard) 16 «Expenses»] : Nakaz vid 31.12.1999 № 318. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00#Text (accessed April 16, 2025).

Obchyslennia ta rozpodil zahalnovyrobnychykh vytrat [Calculation and distribution of overhead costs]. Available at: https://www.mogol-alfa.com.ua/ua/buhgalterski-novini/obchislennya-ta-rozpodil-zagalnih-virobnichih-vitrat/ (accessed April 20, 2025).

Petrenko O. V. (2023) Osoblyvosti formuvannia sobivartosti produktsii na pidpryiemstvakh kharchovoi promyslovosti [Features of the formation of production costs at food industry enterprises]. Materialy konferentsii «Suchasni problemy ekonomiky ta upravlinnia» – «Modern problems of economics and management». Vinnytsia, pp. 45–50. (in Ukrainian)

Sosnovyk Yu. Yu. (2014) Analiz sobivartosti silskohospodarskoi produktsii [Analysis of the cost of agricultural products]. Upravlinnia rozvytkom – Development Management. № 4, pp. 106–108. (in Ukrainian)

Shcho take IoT-tekhnolohiia ta yak vona vplyvaie na rizni haluzi [What is IoT technology and how does it affect different industries?]. Kyivstar Hub. Available at: https://hub.kyivstar.ua/articles/shho-take-iot-tehnologiya-ta-yak-vona-vplyvaye-na-rizni-galuzi (accessed April 20, 2025).

Iak pravylno rozrakhuvaty sobivartist tovariv, produktsii, robit chy posluh, shchob ne bulo problem z podatkovoiu. [How to correctly calculate the cost of goods, products, works or services so that there are no problems with tax]. 7eminar.ua. Available at: https://7eminar.ua/news/5568-yak-pravilno-rozraxuvati-sobivartist-tovariv-produkciyi-robit-ci-poslug-shhob (accessed April 20, 2025).

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-30

Як цитувати

Кудирко , О., & Коцеруба, Н. (2025). СУЧАСНІ ПІДХОДИ ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ СОБІВАРТОСТІ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ. Український економічний часопис, (9), 63–67. https://doi.org/10.32782/2786-8273/2025-9-10