ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ПАРАМЕТРІВ ПРОДУКЦІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТ КОНТРОЛЮ ЇЇ ЯКОСТІ

Автор(и)

  • Ю.І. Сеник Західноукраїнський національний університет; ПрАТ "Тернопільський молокозавод" https://orcid.org/0000-0002-8164-7783

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-8273/2023-2-13

Ключові слова:

якість продукції, методологія «критичне дерево якості», статистичний аналіз, конкурентоздатність, попкорн, тест Граббса

Анотація

Дослідження емпірично підтвердило ефективність методології «критичне дерево якості» («Critical to Quality Trees (CTQ)») для побудови алгоритму вхідного контролю якості пластівців попкорну з карамеллю та карамеллю і какао, при цьому по-рівнево виділено кількісні характеристики продукту. Проведено статистичний аналіз первинних результатів та розрахунок їх співвідношень. Встановлено, що діаметр та маса попкорну відіграють важливу роль у якості цього продукту та визначають такі показники як істинна та насипна густина, що матиме важливий вплив при фасуванні пластівців та зовнішньому вигляді спожиткової тари. Для оцінки якості продукту авторами запропонований «індекс розподілу карамелі». Окрім загальної оцінки якості продукту здійснена спроба розрахунку статистично достовірного інтервалу «гранично допустимих значень» первинних параметрів продукту. Проведене дослідження дозволяє охарактеризувати роль лабораторного контролю окремих параметрів інгредієнту для забезпечення стабільності якості готової продукції.

Посилання

Башук Г.О. Економіко-інноваційна модель конкурентоспроможності продукції в Україні. Економіка & держава. 2013. № 6. С. 102–106.

Гребенюк М. Сучасна концепція здорового та раціонального харчування–складова системи забезпечення продовольчої безпеки України. Підприємництво, господарство і право. 2013. № 6. С. 41–45.

ДСТУ ISO 9000:2015 Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів (ISO 9000:2015, IDT).

Зайцева Л.О. Якість продукції - необхідна передумова конкурентоспроможності підприємства. Актуальні проблеми економіки. 2014. № 9. С. 196–200.

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text.

Зозуля І.В. Безпечність та якість продуктів в Україні в умовах євроінтеграції: питання удосконалення законодавства. Форум права: електрон. наук. фахове вид. 2017. № 4. С. 80–86. URL: https://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/2678/Safety%20and%20Quality%20of%20Products%20in%20Ukraine_Zozulya%20I%20V_2017.pdf?sequence=2&isAllowed=y.

Куць В.Р., Столярчук П.Г., Друзюк В.М. Кваліметрія: навчальний посібник. Львів. 2012. 256 с.

Кучер Ю.Е., Логвиненко Н.І. Основні заходи поліпшення якості та безпеки харчової продукції. Економіка і Суспільство. 2017. № 13. С. 558–561.

Горонескуль М.М. Таблиці функцій та критичних точок розподілів. Харікв : УЦЗУ, 2009. С. 13. URL: http://repositsc.nuczu.edu.ua/bitstream/123456789/1530/1/Tablici.pdf

Ціж Б.Р., Байцар Р.І. Основи кваліметрії. Львів : ФОП Корпан Б.І. 2008. 110 с.

Baryeh E.A. Physical properties of Bambara groundnuts. Journal of Food Engineering. 2001. Vol. 47. Pр. 321–326.

Baryeh E.A., Mangope B.K. Some physical properties of QP 38 variety pigeon pea. Journal of Food Engineering. 2002. Vol. 56. Pр. 341–347.

Berryman J.G. Random close packing of hard spheres and disks. Phys. Rev. A. 1983. Vol. 27. № 2. Pр. 1053–1061.

De Koning H., De Mast J. The CTQ Flowdown as a Conceptual Model of Project Objectives. Quality Management Journal. 2007. Vol. 14. Issue 2. Pр. 19–28.

Dofing S.M., Thomas-Compton M.A., Buck J.S. Genotype x popping method interaction for expansion volume in popcorn. Crop Science. 1990. Vol. 30. Pр. 62–65.

Song A. Effects of kernel size and genotype on popcorn popping volumes and number of unpopped kernels. Cereal Chemistry. 1991. Vol. 68. Pр. 464–467.

Esrif I., Halil Ü. Moisture-dependent physical properties of white speckled red kidney bean grains. Journal of food Engineering. 2007. Vol. 82. Pр. 209–216.

Grubbs test. URL: http://www.sediment.uni-goettingen.de/staff/dunkl/software/pep-grubbs.pdf

Donev A. Improving the density of jammed disordered packings using ellipsoids. Science. 2004. Vol. 303. Pр. 990–993.

ISO 8402:1994. Quality management and quality assurance. Geneva: International Organisation for Standardisation, Switzerland, 1994. 39 p.

ISO 9000:2000. Quality management systems. Geneva: International Organisation for Standardisation, Switzerland. 2000. 39 p.

Jalali P., Li M. An estimate of random close packing density in monodisperse hard spheres. J. Chem. Phys. 2004. Vol. 120. № 2. Pр. 1138–1139.

Jia X., Gan M., Williams R.A., Rhodes D. Validation of a digital packing algorithm in predicting powder packing densities. Powder Technology. 2007. Vol. 174. Pр. 10–13.

Karababa E. Physical properties of popcorn kernels. Journal of Food Engineering. 2006. Vol. 72. Pр. 100–107.

Karababa E., Coşkuner Y. Some physical properties of flaxseed (Linum usitatissimum L.). Journal of food Engineering. 2007. Vol. 78. Pр. 1065–1073.

Levy B. A new perspective on popcorn. Snack World. 1988. Vol. 45. Pр. 24.

Mohsenin N.N. Physical properties of plant and Animal materials. New York: Gordon and Breach Science Publishers. 1980. Pр. 51–87.

Ortiz M.C., Sarabia L.A., Sánchez M.S., Herrero A. Quality of Analytical Measurements: Statistical Methods for Internal Validation. Chemical and Biochemical Data Analysis. Spain: Elsevier. 2020. Pр. 1–52.

Ortiz M.C., Herrero A., Sanllorente S., Reguera C. The Quality of the Information Contained in Chemical Measures. Servicio de Publicaciones Universidad de Burgos: Burgos. 2005. 258 p.

Rhodes I.B. Some quantitative measures of controllability and observability and their implications. Contr. Int. Fed. Autom. Contr. 1981. Pр. 24–28.

Sweley J.C., Rose D.J., Jackson D.S. Hybrid and environment effects on popcorn kernel physiochemical properties and their relationship to microwave popping performance. Journal of Cereal Science. 2012. Vol. 55. Pр. 188–194.

Teye E., Abano E.E. Physical properties of wo varieties of sweet potato grown in the coastal savannah zone of Ghana. International Journal of Science and nature. 2012. Vol. 3 (1). Pр. 105–109.

Tian Y., Buriak P., Eckhoff S.R. Effect of hybrid and physical properties of individual popcorn kernels on expansion volume. Cereal Chemistry. 2001. Vol. 78. Pр. 578–582.

Torquato S., Jiao Y. Dense packings of the Platonic and Archimedean Solids. Nature Letters. 2009. Vol. 460. Pр. 876–879.

Van Dooren P. The generalized eigenstructure problem in linear systems theory. IEEE Trans. on Autom. Control. 1981. V. AC-26. № 1. Pр. 111–129.

Yu A.B., Zoh R.P. Modifying the linear packing model for predicting the porosity of nonspherical particle mixtures. Industrial Engineering & Chemical Research. 1996. Vol. 35. Pр. 3730–3741.

Bashuk H. O. (2013) Ekonomiko-innovatsijna model konkurentospromozhnosti produktsii v Ukraini. [Economic and innovative model of product competitiveness in Ukraine]. Ekonomika & derzhava, no. 6, pp. 102–106.

Hrebeniuk M. (2013) Suchasna kontseptsiia zdorovoho ta ratsionalnoho kharchuvannia–skladova systemy zabezpechennia prodovolchoi bezpeky Ukrainy. [The modern concept of healthy and rational nutrition is a component of the food security system of Ukraine]. Pidpryiemnytstvo, hospodarstvo i parvo, no. 6, рр. 41–45.

DSTU ISO 9000:2015 Systemy upravlinnia iakistiu. Osnovni polozhennia ta slovnyk terminiv (ISO 9000:2015, IDT). [DSTU ISO 9000:2015 Quality management systems. Basic provisions and glossary of terms (ISO 9000:2015, IDT)].

Zajtseva L. O. (2014) Yakist produktsii - neobkhidna peredumova konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. [Product quality is a necessary prerequisite for enterprise competitiveness]. Aktualni problemy ekonomiky, no. 9, рр. 196–200.

Zakon Ukrainy «Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta iakosti kharchovykh produktiv». [Law of Ukraine "On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food Products"]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text.

Zozulia I. V. (2017) Bezpechnist ta iakist produktiv v Ukraini v umovakh ievrointehratsii: pytannia udoskonalennia zakonodavstva. [Safety and quality of products in Ukraine in the context of European integration: the issue of improving legislation]. Forum prava: elektron. nauk. fakhove vyd, no. 4, рр. 80–86. Available at: https://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/2678/Safety%20and%20Quality%20of%20Products%20in%20Ukraine_Zozulya%20I%20V_2017.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Kuts V. R., Stoliarchuk P. H., Druziuk V. M. (2012) Kvalimetriia: navchalnyj posibnyk. [Qualimetry: a study guide]. Lviv.

Kucher Yu. E., Lohvynenko N. I. (2017) Osnovni zakhody polipshennia iakosti ta bezpeky kharchovoi produktsii. [The main measures to improve the quality and safety of food products]. Ekonomika i Suspilstvo, no.13, рр. 558–561.

Horoneskul M. M. (2009) Tablytsi funktsij ta krytychnykh tochok rozpodiliv. [Tables of functions and critical points of distributions]. Kharkiv: UTsZU, рр. 13. Available at: http://repositsc.nuczu.edu.ua/bitstream/123456789/1530/1/Tablici.pdf.

Tsizh B.R., Bajtsar R.I. (2008) Osnovy kvalimetrii. [Fundamentals of qualimetry]. Lviv: FOP Korpan B.I.

Baryeh E. A. (2001) Physical properties of Bambara groundnuts. Journal of Food Engineering, vol. 47, рр. 321–326.

Baryeh E. A., Mangope B. K. (2002) Some physical properties of QP 38 variety pigeon pea. Journal of Food Engineering, vol. 56, рр. 341–347.

Berryman J. G. (1983) Random close packing of hard spheres and disks. Phys. Rev. A, vol. 27, no. 2, рр. 1053–1061.

De Koning H., De Mast J. (2007) The CTQ Flowdown as a Conceptual Model of Project Objectives. Quality Management Journal, vol. 14, Issue 2, рр. 19–28.

Dofing S. M., Thomas-Compton M. A., Buck J. S. (1990) Genotype x popping method interaction for expansion volume in popcorn. Crop Science, vol. 30, рр. 62–65.

Song A. (1991) Effects of kernel size and genotype on popcorn popping volumes and number of unpopped kernels. Cereal Chemistry, vol. 68, рр. 464–467.

Esrif I., Halil Ü. (2007) Moisture-dependent physical properties of white speckled red kidney bean grains. Journal of food Engineering, vol. 82, рр. 209–216.

Grubbs test. [Grubbs test]. Available at: http://www.sediment.uni-goettingen.de/staff/dunkl/software/pep-grubbs.pdf.

Donev A. (2004) Improving the density of jammed disordered packings using ellipsoids. Science, vol. 303, рр. 990–993.

ISO 8402:1994. Quality management and quality assurance. Geneva: International Organisation for Standardisation. [ISO 8402:1994. Quality management and quality assurance. Geneva: International Organization for Standardization]. (1994) Switzerland.

ISO 9000:2000. Quality management systems. Geneva: International Organisation for Standardisation. [ISO 9000:2000. Quality management systems. Geneva: International Organization for Standardization]. (2000) Switzerland.

Jalali P., Li M. (2004) An estimate of random close packing density in monodisperse hard spheres. J. Chem. Phys, vol. 120, no. 2, рр. 1138–1139.

Jia X., Gan M., Williams R.A., Rhodes D. (2007) Validation of a digital packing algorithm in predicting powder packing densities. Powder Technology, vol. 174, рр. 10–13.

Karababa E. (2006) Physical properties of popcorn kernels. Journal of Food Engineering, vol. 72, рр. 100–107.

Karababa E., Coşkuner Y. (2007) Some physical properties of flaxseed (Linum usitatissimum L.). Journal of food Engineering, vol. 78, рр. 1065–1073.

Levy B. (1988) A new perspective on popcorn. Snack World, vol. 45, рр. 24.

Mohsenin N. N. (1980) Physical properties of plant and Animal materials. New York: Gordon and Breach Science Publishers, рр. 51–87.

Ortiz M. C., Sarabia L. A., Sánchez M. S., Herrero A. (2020) Quality of Analytical Measurements: Statistical Methods for Internal Validation. Chemical and Biochemical Data Analysis. Spain: Elsevier, рр. 1–52.

Ortiz M. C., Herrero A., Sanllorente S., Reguera C. (2005) The Quality of the Information Contained in Chemical Measures. [The Quality of the Information Contained in Chemical Measures]. Servicio de Publicaciones Universidad de Burgos: Burgos.

Rhodes I. B. (1981) Some quantitative measures of controllability and observability and their implications. Contr. Int. Fed. Autom. Contr, рр. 24–28.

Sweley J. C., Rose D. J., Jackson D. S. (2012) Hybrid and environment effects on popcorn kernel physiochemical properties and their relationship to microwave popping performance. Journal of Cereal Science, vol. 55, рр. 188–194.

Teye E., Abano E. E. (2012) Physical properties of wo varieties of sweet potato grown in the coastal savannah zone of Ghana. International Journal of Science and nature, vol. 3 (1), рр. 105–109.

Tian Y., Buriak P., Eckhoff S. R. (2001) Effect of hybrid and physical properties of individual popcorn kernels on expansion volume. Cereal Chemistry, vol. 78, рр. 578–582.

Torquato S., Jiao Y. (2009) Dense packings of the Platonic and Archimedean Solids. Nature Letters, vol. 460, рр. 876–879.

Van Dooren P. (1981) The generalized eigenstructure problem in linear systems theory. IEEE Trans. on Autom. Control, V. AC-26, no. 1, рр. 111–129.

Yu A. B., Zoh R. P. (1996) Modifying the linear packing model for predicting the porosity of nonspherical particle mixtures. Industrial Engineering & Chemical Research, vol, 35, рр. 3730–3741.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-19

Як цитувати

Сеник, Ю. (2023). ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ПАРАМЕТРІВ ПРОДУКЦІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТ КОНТРОЛЮ ЇЇ ЯКОСТІ. Український економічний часопис, (2), 70–77. https://doi.org/10.32782/2786-8273/2023-2-13