ХАРАКТЕРИСТИКА КЛЮЧОВИХ ПРОГАЛИН В СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ СТАНДАРТИЗАЦІЇ Й СЕРТИФІКАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-5-15Ключові слова:
прогалини, система стандартизації, сертифікація продукції, основні проблеми, екологічна стійкість, міжнародна торгівляАнотація
Метою дослідження є характеристика ключових прогалин в системі стандартизації й сертифікації продукції. Доведено, що виокремлені нами наслідки ілюструють виняткову важливість усунення прогалин та проблем у системах стандартизації та сертифікації продукції. Зацікавлені сторони на всіх рівнях повинні співпрацювати, щоб гарантувати, що ці системи є надійними, адаптивними та інклюзивними, захищаючи не лише економічні інтереси, а й громадську охорону здоров'я, екологічну стійкість та справедливий розвиток глобальних ринків. Визначено, що стандартизація та сертифікація продукції є основою, на якій сучасна економіка будує довіру між споживачами та виробниками, забезпечує безпеку та якість та полегшує міжнародну торгівлю. Виокремлено прогалини в сучасній системі стандартизації й сертифікації продукції. Визначено, що ігнорування прогалин та проблем у системі стандартизації та сертифікації продукції може мати широкий спектр негативних наслідків, які виходять за рамки безпосередніх економічних наслідків та зачіпають безпеку споживачів, екологічну стійкість та загальну цілісність світових ринків. Доведено, що різноманіття стандартів та процедур сертифікації між країнами створює перешкоди для міжнародної торгівлі. Відсутність універсальних стандартів ускладнює експорт-імпорт товарів, оскільки компаніям доводиться адаптувати свою продукцію під різні регіональні вимоги. Визначено, що прозорість та доступність є додатковими проблемами у процесі стандартизації та сертифікації. Процедури отримання сертифікатів можуть бути складними, непрозорими та дорогими, що ускладнює роботу невеликих підприємств. Доведено, що з економічної точки зору невідповідності та прогалини в системах стандартизації та сертифікації можуть створити значні бар'єри для міжнародної торгівлі. Компанії, що зіткнулися з неоднорідністю регіональних та національних стандартів, можуть зазнати більш високих витрат і збільшити час виведення своєї продукції на ринок.
Посилання
Peggs, G. N., Maropoulos, P. G., Hughes, E. B., Forbes, A. B., Robson, S., Ziebart, M., & Muralikrishnan, B. (2009). Recent developments in large-scale dimensional metrology. Proceedings of the Institute of Mechanical Engineers, Part B: Journal of Engineering Manufacture, 223, pp. 571–595. [In English]
Wang, J.T., Li, Z.H., Liu, Z.Y., Tong, L., Bao, X.S. (2015). The effect of shape deformation on vertical tank volume metrology by coupled finite element analysis. Review of Computer Engineering Studies, vol. 2, no. 3, pp. 9–12. [In English]
Balabanis, G.; Diamantopoulos, A. (2008). Brand origin identifi-cation by consumers: a classification perspective, Journal of International Marketing vol. 16(1): pp. 39–71 [In English]
Forrest, W.M. (2004). Interoperability of the GPS and Galileo timescales for positioning and metrology. 18th European Frequency and Time Forum, EFTF 2004, pp. 468–475. [In English]
Chen, X.B., Zhao, L., Hao, Y., Yu, L.H., Lv, C.C. (2020). An evaluation algorithm for the interoperability of global navigation satellite systems. Traitement du Signal, vol. 37, no. 1, pp. 137–144 [In English]
Pabedinskaitė, A., & Vitkauskas, R. (2009). Multicriteria evaluation of product quality. Business: Theory and Practice, vol. 10(3), pp. 214–222 [In English]
McCluskey, J. (2000). Agricultural and Resource Economics Review 29 (1): 1-9. [In English]
Kelemen, M. (2006) Managing Quality: Managerial and Critical Perspectives. London: Sage Publications [In English]
Jiang, X., Scott, P. J., Whitehouse, D. J., & Blunt, L. (2007). Paradigm shifts in surface metrology. Part II. The current shift. Proceedings of the Royal Society Series A, 463, pp. 2071–2099 [In English]
Maropoulos, P. G., Guo, Y., Jamshidi, J., & Cai, B. (2008). Large volume metrology process models: A framework for integrating measurement with assembly planning. CIRP Annals - Manufacturing Technology, 57(1) pp. 477–480. [In English]