ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ВІЙСЬКОВИХ ЗЛОЧИНІВ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2521-1196.16.2021.250-257

Ключові слова:

військовий злочин, кримінальне правопорушення, міжнародне співробітництво, досудове розслідування

Анотація

У статті вказано, що успішність захисту національних інтересів України значною мірою залежить від ефективності діяльності сил охорони правопорядку, що виступає запорукою стабільного розвитку суспільства. Спроможність забезпечення законності, правопорядку та національної безпеки у сфері правоохоронної діяльності досягається належним рівнем правопорядку у військових формуваннях. Складна політико-правова ситуація, що наразі має місце в нашій державі, вимагає підвищеної уваги до правових проблем, які пов’язані із забезпеченням правопорядку у військових формуваннях, серед яких проблема здійснення досудового розслідування та процесуального керівництва військових злочинів. Проаналізовано, що в процесі досудового розслідування встановлюються причини й умови, що сприяли здійсненню злочину, і вживаються заходи щодо їх ліквідації. Отже, досудове розслідування виконує двоєдине завдання боротьби зі злочинністю – створює умови для правильного застосування закону щодо конкретного правопорушника і виконує функцію загального попередження та запобігання правопорушенням. Досудове розслідування військових злочинів сприяє також правовому вихованню військовослужбовців. Обґрунтовано, що понятійний апарат кримінального процесуального законодавства України, а також законодавства, що регулює оперативно-розшукову діяльність, напрацьований ще недостатньо, що у практичній роботі слідчих й оперативних підрозділів призводить до його неоднозначного тлумачення та використання, ускладнює правозастосовну практику, зокрема й у розслідуванні міжнародних злочинів. Доведено, що боротьба зі злочинністю в умовах військового конфлікту неможлива без належної організації досудового розслідування і розкриття цих злочинів, що визначає весь подальший процес кримінального провадження. Звернено увагу на те, що за останні роки активізувалась увага процесуалістів щодо формування чітких правових позицій щодо регламентації процесу розслідування військових злочинів, а також учених-криміналістів стосовно впровадження сучасних методик розслідування та апробації новітніх тактик проведення процесуальних дій щодо цього виду злочину. Також не менш затребуваним залишається питання міжнародного співробітництва у сфері боротьби зі злочинністю. Зазначений вид співпраці між прикордонними територіями України та іншими державами, які безперечно також зацікавлені у якісному та неупередженому проведенні розслідувань військових злочинів, є надійним засобом боротьби зі злочинністю на світовій арені.

Посилання

Бабич А. А. Проблемні питання розслідування військових злочинів у Збройних силах України. Кримінальне провадження: новації процесуальної теорії та криміналістичної практики: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (18‒19 квітня 2013 року), м. Сімферополь. 2013. 185 с.

Давиденко В. С. Наукове забезпечення розслідування військових злочинів в Україні. Криміналістика ХХІ ст.: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (25–26 листопада 2010 року). Харків. 2010. 832 с.

Карпенко М. І. Розслідування військових злочинів-одна з форм боротьби за зміцнення військової дисципліни і правопорядку у військових формуваннях України. Юридична наука. 2013. № 6. С. 78‒83.

Луців М. З. До створення в Україні дієвої системи органів військової юстиції. Українське право. URL: https://ukrainepravo.com/scientific-thought/naukova-dumka/dostvorennya-v-ukrayini-diyevoyi-systemy-organiv-viyskovoyi-yustytsiyi/

Батюк О. В., Дмитрів С. О. До питання організації розслідування злочинів. Соціально-правові студії. 2021. Випуск 3 (13). С. 77‒87.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-23

Номер

Розділ

Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність