ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ: ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНИХ ТЕНДЕНЦІЙ
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-9Ключові слова:
екологізація, готельний бізнес, екоінновації, екосертифікація, сталий розвитокАнотація
Стаття присвячена актуальності екологізації готельного бізнесу, яка набуває особливого значення через значне споживання природних ресурсів цією галуззю. Готелі потребують великих обсягів енергії для освітлення, кондиціонування, обігріву, а також споживають значні обсяги води для обслуговування гостей, пральні та обслуговуючих потреб. Це призводить до значного навантаження на навколишнє середовище. Розглянуто особливості еко-готелів, які вирізняються застосуванням принципів сталого розвитку, мінімізуючи негативний вплив на довкілля. Вони активно використовують відновлювані джерела енергії, водозберігаючі технології, обирають екологічні матеріали, багаторазові товари замість одноразових та впроваджують сортування відходів. Представлено також основні системи екологічної сертифікації, зокрема Green Globe, LEED і Green Key, які визначають стандарти екологічної відповідальності у готельному бізнесі та їхній вплив на репутацію закладів готельного бізнесу.
Посилання
Ганич Н.М., Гаталяк О.М. Екологізація готельного та ресторанного бізнесу. Географія та туризм. 2018. Вип. 43. С. 39–47.
Данілова О.М., Погинайко І.В. Еко-маркетингові тенденції в розвитку готельного господарства. Науковий вісник Чернівецького університету. Географія. 2012. Вип. 633-634. С. 165–168.
Каленська В.П., Любченко В. В. Зелений готельний бізнес: екологічна відповідальність. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 9. С. 30–37.
Марусей Т.В. Імперативи еко-інноваційного розвитку готельного господарства. Ефективна економіка. 2023. № 3. URL: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1300/1310 (дата звернення: 16.10.2024).
Паньків Н., Бик В. Екологізація готельно-ресторанної сфери в контексті сталого розвитку туризму в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. 2023. № 2. С. 146–156.
Abdou A.H., Hassan T.H., El Dief M.M. A Description of Green Hotel Practices and Their Role in Achieving Sustainable Development. Sustainability. 2020. Vol. 12 (22). DOI: https://doi.org/10.3390/su12229624 (дата звернення: 22.10.2024).
Anjusha Chemmanur, Céline Fenech. Sustainability in the hospitality industry. URL: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html (дата звернення: 23.10.2024).
Bohdanowicz P. European hoteliers' environmental attitudes greening the business. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly. 2005. Vol. 46. Is. 2. P. 188–204.
Bramwell B., Higham J., Lane B., Miller Gr. Twenty-five years of sustainable tourism and the Journal of Sustainable Tourism: looking back and moving forward. Journal of Sustainable Tourism. 2017. Vol. 25:1. P. 1–9. DOI: https://doi.org/10.1080/09669582.2017.1251689 (дата звернення: 28.10.2024).
Dodds R., Holmes M. Is there a benefit from being green? Assessing benefits from marketing sustainability by North American hotels. Journal of Hotel & Business Management. 2016. Vol. 5. P. 145.
Green Lodging Trends Report 2022. URL: https://greenview.sg/wp-content/uploads/2022/12/Green_Lodging_Trends_Report_2022.pdf (дата звернення: 26.10.2024).
Innovative aspects of ensuring the environmental safety of hotel enterprises / Ekinil G. et al. E3S Web of Conferences. 2020. 217. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202021705006 (дата звернення: 23.10.2024).
Juvan E., Dolnicar S. Drivers of pro-environmental tourist behaviors are not universal. Cleaner Production. 2017. Vol. 166. P. 879–890.
Lee J., Hsu, L., Han H.; Kim Y. Understanding how consumers view green hotels: How a hotel’s green image can influence behavioral intentions. Journal of Sustainable Tourism. 2010. Vol. 18. P. 901–914. DOI: https://doi.org/10.1080/09669581003777747 (дата звернення: 22.10.2024).
Moliner M.A., Monferrer D., Estrada M., Rodriguez R.M. Environmental sustainability and the hospitality customer experience: A study in tourist accommodation. Sustainability. 2019. Vol. 11. DOI: https://doi.org/10.3390/su11195279 (дата звернення: 28.10.2024).
Rogerson J.M.; Sims S.R. The greening of urban hotels in South Africa: Evidence from gauteng. Urban Forum. 2012. Vol. 23. P. 391–407.
Hanych N. M., Hataliak O. M. (2018) Ekolohizatsiia hotelnoho ta restorannoho biznesu [Ecologization of the hotel and restaurant business]. Heohrafiia ta turyzm – Geography and tourism, vol. 43, pp. 39–47.
Danilova O. M., Pohynaiko I. V. (2012) Eko-marketynhovi tendentsii v rozvytku hotelnoho hospodarstva [Eco-marketing trends in the development of the hotel industry]. Naukovyi visnyk Chernivetskoho universytetu. Heohrafiia – Scientific Bulletin of Chernivtsi University. Geography. vol. 633-634, pp. 165–168.
Kalenska V. P., Liubchenko V. V. (2023) Zelenyi hotelnyi biznes: ekolohichna vidpovidalnist [Green hotel business: ecological responsibility]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe. vol. 9. pp. 30–37.
Marusei T. V. (2023) Imperatyvy eko-innovatsiinoho rozvytku hotelnoho hospodarstva [Imperatives of eco-innovative development of the hotel industry]. Efektyvna ekonomika – Efficient economy, vol. 3. Available at: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1300/1310 (accessed October 16, 2024).
Pankiv N., Byk V. (2023) Ekolohizatsiia hotelno-restorannoi sfery v konteksti staloho rozvytku turyzmu v Ukraini [Ecologization of the hotel and restaurant sector in the context of sustainable development of tourism in Ukraine]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu – Bulletin of the Khmelnytskyi National University. vol. 2. pp. 146–156.
Abdou A. H., Hassan T. H., El Dief M. M. (2020) A Description of Green Hotel Practices and Their Role in Achieving Sustainable Development. Sustainability, vol. 12 (22). DOI: https://doi.org/10.3390/su12229624 (accessed October 22, 2024).
Anjusha Chemmanur, Céline Fenech. Sustainability in the hospitality industry. Available at: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html (accessed October 23, 2024).
Bohdanowicz P. (2005) European hoteliers' environmental attitudes greening the business. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly. vol. 46, is. 2, pp. 188–204.
Bramwell B., Higham J., Lane B., Miller Gr. (2017) Twenty-five years of sustainable tourism and the Journal of Sustainable Tourism: looking back and moving forward. Journal of Sustainable Tourism. vol. 25(1), pp. 1–9. DOI: https://doi.org/10.1080/09669582.2017.1251689 (accessed October 28, 2024).
Dodds R., Holmes M. (2016) Is there a benefit from being green? Assessing benefits from marketing sustainability by North American hotels. Journal of Hotel & Business Management, vol. 5, p. 145.
Green Lodging Trends Report 2022. Available at: https://greenview.sg/wp-content/uploads/2022/12/Green_Lodging_Trends_Report_2022.pdf (accessed October 26, 2024).
Innovative aspects of ensuring the environmental safety of hotel enterprises (2020) / Ekinil G. et al. E3S Web of Conferences. P. 217. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202021705006 (accessed October 23, 2024).
Juvan E., Dolnicar S. (2017) Drivers of pro-environmental tourist behaviors are not universal. Cleaner Production. vol. 166. pp. 879–890.
Lee J., Hsu, L., Han H.; Kim Y. (2010) Understanding how consumers view green hotels: How a hotel’s green image can influence behavioral intentions. Journal of Sustainable Tourism. vol. 18. pp. 901–914. DOI: https://doi.org/10.1080/09669581003777747 (accessed October 22, 2024).
Moliner M. A., Monferrer D., Estrada M., Rodriguez R. M. (2019) Environmental sustainability and the hospitality customer experience: A study in tourist accommodation. Sustainability. vol. 11. Available at: https://doi.org/10.3390/su11195279 (accessed October 28, 2024).
Rogerson J. M., Sims S. R. (2012) The greening of urban hotels in South Africa: Evidence from gauteng. Urban Forum. vol. 23. pp. 391–407.